't Benthuis

Ligging Deze buitenplaats staat aan de Eemnesserweg nr. 91 in Baarn, gemeente Baarn.

't Benthuis 2008

Andere benaming Vooreng
Ontstaan Het huis werd in 1881 gebouwd.
Geschiedenis Deze buitenplaats werd in 1881 gebouwd in opdracht van Karel Redeker-Bisdom in neo-renaissance stijl. Het huis telt 21 kamers met een woonoppervlakte van 750 m².
Het geheel beslaat een oppervlakte van 21180 m² en bestaat uit een landhuis, oranjerie, koetshuis en portierswoning. Bovendien is het landgoed een Rijksmonument. Het huis vinden we aan het einde van een door grote beuken geflankeerde oprijlaan en werd op een stuwwal uit de ijstijd gebouwd.

Het huis was eigendom van een adellijke familie. Het park heeft zijn oorspronkelijke architectuur behouden, hoewel de tuinarchitect onbekend is.
Het huis verkeert nog in authentieke staat; alleen de oranjerie en het koetshuis zijn enige decennia geleden geschikt gemaakt voor bewoning. Van oorsprong werd het huis Vooreng genoemd en werd in 1921 omgedoopt in 'Benthuys'. Deze naam komt mogelijk van de Havezathe Benthuis, die in bezit is geweest van de familie Heerdt

De voorgevel van het huis is rijkelijk gedecoreerd en via de bordestrap komt men op een terras en bij de entree van het huis. Boven deze entree bevindt zich een balkon, dat gedragen wordt door vier Dorische zuilen.
In het huis vindt men glas in lood en geëtste ramen, prachtige open haardpartijen en marmeren vloertegels van één bij twee meter. Verder een monumentaal eikenhouten trappenhuis, parketvloeren, gebeeldhouwde lambriseringen en hoge plafonds versierd met ambachtelijk stucwerk. De keuken en bijkeuken hebben veel originele 19e eeuwse details behouden.

De oranjerie, met een duidelijke italiaanse invloed, werd bij de verbouwing tot woonhuis aan de noordzijde voorzien van een uitbouw. De voorgevel aan de zuidzijde heeft drie boogvormige openslaande deuren. In de oranjerie is bij de verbouwing een extra woonlaag aangebracht, waarbij de oorspronkelijke sfeer goed bewaard is gebleven.
Ook het koetshuis en de paardenstallen zijn gerenoveerd en geschikt gemaakt voor bewoning. In de gerieflijke, zeer ruime woonkamer bevinden zich nog haken aan de muren, die nog de plaats aangeven waar de leidsels, de teugels en de zadels hingen.

In de jaren 60 van de vorige eeuw woonden enkele zusters Van Heerdt op 't Benthuis en zij hielden zich bezig met het fokken van blauwe keeshonden. De raszuivere honden kregen op hun stamboompapieren de achternaam "van 't Benthuys".
In 2005 werd het huis voor 2 miljoen gekocht door Terra Sicca BV, een projectontwikkelaar. Door o.a. deze firma en enkele andere bedrijven is een beroep ingesteld bij de Raad van State in verband met het bestemmingsplan van het gebied rond 't Benthuis. Op 20 februari 2013 vindt de uitspraak plaats waarbij het beroep van Terra Sicca wordt afgewezen.
In december 2008 stond het landgoed weer te koop bij de makelaar De Drieklomp uit Voorthuizen. Het huis werd eind januari 2009 gekocht door P. Hoogendijk voor de prijs van ruim 8 miljoen.
Bewoners ca 1966 zusters Van Heerdt
- 2005 baron Van Heerdt
2005 - januari 2009 o.a. (Benthuijs-buurman) Fred Dorland
januari 2009 nieuwe eigenaar onbekend
Huidige doeleinden Het huis wordt particulier bewoond.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's 't Benthuis 2008 't Benthuis 2008 Oprijlaan van 't Benthuis Interieur 't Benthuis Glas in Lood raam in 't Benthuis
Bronnen Tekst: Enkele websites: helaas zijn deze paginas verdwenen
glas in lood, antique lavabo.