Welkom!
Welkom op de pagina van Kastelen in Utrecht. Deze pagina is bedoeld voor geïnteresseerden die alles willen weten over de kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen in Utrecht.
De pagina is opgezet in overleg met twee andere sites:
Kastelen in Overijssel en Kastelen in Gelderland
Van een aantal andere provincies zijn er ook sites:
Borgen in Groningen, Stinsen in Friesland, en Kastelen in Zuid-Holland.


Mijn website bestaat nu 20 jaar!

Inhoud
Deze pagina's bevatten nu de beschrijvingen van 674 kastelen/buitenplaatsen die in de provincie Utrecht voorkomen/voorkwamen en zijn voorzien van meer dan 1900 foto's en afbeeldingen. Het is de bedoeling de informatie over de geschiedenis van de middeleeuwse kastelen en ridderhofsteden in Utrecht en de uit latere eeuwen daterende buitenplaatsen verder uit te breiden. Het ontstaan, de geschiedenis, de bewoners en de huidige doeleinden van de kastelen, ridderhofsteden en buitenplaatsen zullen worden beschreven, waar mogelijk aangevuld met (nog meer) afbeeldingen.
Informatie en afbeeldingen zijn erg welkom! Ik heb een lijst gemaakt van onbekende buitenplaatsen, waarvan ik nog geen informatie heb.
De lijst links kan op verschillende manieren gekozen worden. Daarnaast heb ik ook een begin gemaakt met de mogelijkheid om te kiezen via een kaart (deze is echter niet compleet).

Adverteren
Mocht u willen adverteren, dan hoor ik dat ook graag. De advertenties hoeven geen raakvlak te hebben met kastelen.

Aanpassingen
29 november 2022
115 foto's en afbeeldingen toegevoegd: Abcoude (1), Oud Amelisweerd (1), Beek en Hoff te Loenen (7), Beresteijn te Maarssen (3), Bolenstein (1), Brugzicht te Vreeland (4), Cammingha te Bunnik (1), Cromwijck (2), Endelhoven (1), Groenewoude te Woudenberg (1), Hardenbroek (1), Heuvelsoord te Maarssen (1), Hofwerk (1), Heemstede II te Houten (2), Oud-Wulven te Houten (2), Huis Ter Meer te Maarssen (3), Huis te Vleuten (2), Kasteel Kronenburg (14), Peerlenburgh (1), Huis te Loenen (1), Loenersloot (6), Nieuwerhoek (6), Nijenrode (1), Nijeveld (1), Ter Borch te Odijk (2), Oldenhoff (1), Oudaen te Breukelen (1), Ouderhoek (3), Oud-Over (4), Over-Holland (3), Vuylcoop te Schalkwijk (1), Slotzigt (6), Sluysoort (2), Leeuwenburg (10), 't Veldhoen (1). Sterreschans (1), Batestein te Vianen (1), Op de Bol in Vianen (1), Vechtvliet (5), Vredenhoff (3), Vreedenoord te Breukelen (2) en Zwaanwijck (4).
Beresteijn en Heuvelsoord te Maarssen-Dorp en Oldenhoff te Abcoude toegevoegd. Tevens de tekst van Dortmont aangepast.
22 november 2022
De informatie uitgebreid van Nieuw-Amelisweerd. Met dank aan de heer F. van Rooiien.
30 januari 2022
De informatie aangepast van Grimmestein en Voorbroek bij Baarn.
20 mei 2021
Informatie aangepast van Ruygenhoff, Vegthoven, kasteel Woerden I en Leeuwesteyn te Utrecht.
10 mei 2021
Nieuw toegevoegd is Beek en Vecht te Loenen a/d Vecht en Elsenburg te Utrecht.
Informatie is aangepast van Kickestein, Nieuwerhoek, Oud-Over, Ouderhoek, Roserust, alle te Loenen a/d Vecht; Bereveld, Over-Holland, Rupelmonde en Vredenhoff, alle vier te Nieuwersluis; Hofwerk, Queekhoven en Vechtvliet, alle drie te Breukelen en Huis ten Bosch en Otterspoor te Maarssen.
1 mei 2021
Informatie aangepast van Kasteel Duurstede, kasteel Oud-Wulven te Houten, Lindenhoff te Baambrugge en Ouderhoek te Nieuwersluis.
17 april 2021
Informatie aangepast van: Annenhof, De Boomgaard, Cruydenborch, Daalwijk, Elsenburg, Endelhoef, Gansenhoef, Goudestein, Huis ten Bosch, Kattenburg, Luxemburg, Huis ter Meer, Oostwaard, Vechtenstein en Vechtwensch, alle te Maarssen, Zuylenveld te Oud-Zuilen, Boomrijk en Oudaen, beide te Breukelen, Driehoven en Kronenburg, beide te Loenen en Middenhoek en Nieuwerhoek, beide te Nieuwersluis.
22 maart 2021
Informatie aangepast van: Beek en Hoff te Loenen, Beek en Hoff te Abcoude, Vreedenoord te Breukelen Koppelrust te Abcoude, Groenewoude te Woudenberg en Nieuw-Amelisweerd te Bunnik.
17 foto's toegevoegd: theekoepel van Herman de Manhuis te Benschop (1), Huis te Vliet in Lopikerkapel (3), Laanzicht te Lopik (4), Snellenburg te Benschop (8) en Ter Heul te Lopik (1).
10 maart 2021
Nieuw toegevoegd: Birkhoven te Amersfoort en Veldheim te Zeist.
68 foto's en afbeeldingen toegevoegd: Beukbergen te Huis ter Heide (1), Birkhoven te Amersfoort (1), Dijnselburg te Huis Ter Heide (1), Goudestein te Maarssen (1), Leeuwendijk te Loenen (10), Loenersloot (1), Nijenrode te Breukelen (1), Prins Hendriksoord te Den Deolder (14), Rhijnlust in Utrecht (10), Schoonoord te Baarn (3), Slot te Maarssen (Huis ter Meer) (1), Stoutenburg te Leusden (10), Vechtoever te Maarssen (12), Veldheim te Zeist (1) en Weerestein te Nieuwersluis (1).
Met o.a. dank aan de heer J. Leemburg.

Voor alle aanpassingen, zie het bestand met alle wijzigingen.

Bronnen
Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, onder redactie van B. Olde Meierink, Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995.
Provincie Utrecht, door Jhr. Mr. Dr. J.R. Clifford Kocq van Breugel, 4de druk, herzien en uitgebreid door Ir. J.D.M. Bardet, Utrecht, Kemink & Zoon, 1966.
Kastelenboek Provincie Utrecht, Ir. J.D.M. Bardet, 5e druk, 1975.
Wandelingen door Nederland (door J.Craandijk) met afbeeldingen naar Lithografieen van P.A.Schipperus.
De kasteeltekeningen van Roelant Roghman, deel I, door Jhr. dr. H.W.M. van der Wyck, met medewerking van Dr. J.W. Niemeijer, Alphen a.d. Rijn, Canaletto, 1989.
C.C.S. Wilmer, Buitens in Utrecht, 1982

Voor alle bronnen, zie het bestand met alle bronnen.

Contact
Als u toevoegingen, op- en/of aanmerkingen hebt, dan hoor ik dat graag via e-mail!

Deze pagina werd voor het laatst aangepast op 30 januari 2022
© 2002 - 2022 Kastelen in Utrecht, Kees Braaksma