Richmond

Ligging Deze buitenplaats staat aan de Kerkweg nr. 10-12 in Maarssen-Dorp, gemeente Stichtse Vecht.
Ontstaan Het huis stamt volgens een gevelsteen uit 1776.
Geschiedenis We komen de naam Richmond al voor 1776 tegen. Het betreft dan het huis aan de Breedstraat nr. 5. Toch heet nu het huis aan de Kerkweg Richmond, dat overigens lang één geheel vormde met het pand aan de Breedstraat. Het huis aan de Kerkweg werd volgens de gevelsteen in 1776 gebouwd en daar werd nog een woonhuis aan toegevoegd rond 1800.
Het is niet duidelijk waar de naam Richmond vandaan komt. Mogelijk werd het vernoemd naar de stad Richmond in Virginia, dat het centrum vormde van de tabakplantages in Amerika. Het huis werd bewoond door verschillende Portugeesjoodse families, waarvan er vele in de tabakshandel hun vermogen hadden verdiend.

Eén van de eigenaren was de schatrijke familie Teixeira de Mattos, terwijl de belangrijkste bewoner Immanuel Capadose was, die Richmond als zomerverblijf gebruikte. Immanuel was een geneesheer en lijfarts van Stadhouder Willem V. Toen Willem V in 1795 naar Engeland vluchtte, wilde hij eerste meevluchten, maar bleef uiteindelijk toch in Nederland.
Zo oranjegezind als hij was, toch had hij er geen problemen mee lijfarts te worden van de nieuwe koning: koning Lodewijk Napoleon, waardoor hij zelfs voor zijn verdiensten op geneeskundig gebied geridderd werd. Later ontving hij ook nog van Koning Willem I een lintje.

Het huis is symmetrisch opgebouwd met in het midden de ingangspartij. Deze ingang bestaat uit een groene paneeldeur met empiredecoraties en een snijraam. Op de benedenverdieping bevinden zich links en rechts van de ingang twee achtruits empireschuifvensters, terwijl zich op de eerste etage vijf zesruits schuifvensters bevinden. Het huis wordt gedekt door een afgeplat schilddak met een geprofileerde kroonlijst en twee dakkapellen.
Het woonhuis dat rond 1800 werd gebouwd heeft slechts één bouwlaag met twee groene paneeldeuren en twee empireschuifvensters. Deze aanbouw wordt gedekt door een gebroken schilddak.
Bewoners familie Teixeira de Mattos
- 1820 Immanuel Capadose
Huidige doeleinden In het hoofdgebouw is een makelaar gevestigd.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: F. Gaasbeek, e.a. Maarssen, Geschiedenis en Architectuur, Monumenten-inventarisatie provincie Utrecht, Zeist, 2007, blz. 211-213