Pavia

Ligging De buitenplaats Pavia ligt in de gemeente Zeist, Laan van Beek en Royen nr. 45.

Ontstaan Het huis werd in 1863 gebouwd.
Geschiedenis Als er over dit huis gesproken wordt, wordt bijna altijd gezegd dat dit huis als huwelijksgeschenk in 1855 gebouwd werd. De opdrachtgever zou de heer Albert Voombergh zijn. Deze Albert is eigenaar van Hoog Beek en Royen, maar sterft in 1851. Zijn dochter erft een deel van het landgoed, waarop in 1863 de buitenplaats Pavia gebouwd wordt.
Deze dochter, A.C.A. Voombergh, trouwt wel in 1855 met mr. M.C.H. ridder Pauw van Wieldrecht. En deze ridder Pauw van Wieldrecht laat in 1863 jet huis bouwen. Het huis werd gebouwd in een neoclassicistische stijl, met een tuin, die aangelegd werd door J. Copijn.
We zien het huis op een gravure van P.J. Lutgers uit 1869. Veel is er na die tijd niet veranderd, zelfs de vijver is nog aanwezig.

Na het echtpaar Pauw van Wieldrecht-Voombergh woonde hun dochter in het huis. Zij trouwde in 1883 met Rutger Jan graaf Schimmelpenninck en overleed in 1913.
In dat jaar komt het terrein van de buitenplaats Pavia plus het gehele bosgebied in openbare veiling. De gemeente Zeist koopt het geheel voor f 407.225,-. Ook het bosgebied van Hoog Beek en Rooyen wordt opgekocht, waarna de gemeente van het geheel een aansluitend wandelgebied van 209 ha maakt met 5,5 km bospaden.

Bij de buitenplaats hoorde een koetshuis, dat later verbouwd werd tot Boskapel van de Ned. Herv. Gemeente. Nu doet het echter dienst als muziekcentrum van de Kon. Harmonie O.B.K.
Verder bevindt zich in het park een duiventoren van rond 1880, die hoewel hij goed onderhouden wordt, nu niet meer in gebruik is. Het is een houten, wit geverfde, achthoekige toren met zinken dakbedekking.

Op een oude plattegrond van het huis zien we dat het huis op de begane grond een salon, een klein salon, een eetkamer en verder nog een biljartkamer en een herenkamer heeft, met naast de eetkamer nog een kleine dienkamer. Dit alles is gegroepeerd rond de vestibule. Op de eerste etage zien we rondom de 'halle' vijf slaapkamers, een kleedkamer en een badkamer. Op de zolder tenslotte bevinden zich vier kleine slaapkamers, die wel voor het vrouwelijk personeel bestemd geweest zullen zijn. Onder het huis bevindt zich een souterrain, waar ruimte was voor de slaapkamer van de huisknecht, de poetskamer en andere kelderruimtes.

In 1936 komt Pavia in handen van de heer J.A. Gerritsen, die het huis bewoont tot zijn dood in 1947, hoewel het huis in de oorlogsjaren 1940-1945 gevorderd werd door de Duitsers. Door zijn erven wordt het huis dan verkocht aan de Vereniging van Christelijk Hoger en Middelbaar Onderwijs, die het tot 1976 als meisjesinternaat gebruikt.
Volgens het boekje "NMC Zeist" zou de naam van het huis te verklaren zijn door de periode dat hte een meisjesinternaat was. Pavia is dan een afkorting van "Per Ardua Venimus In Amicitia". Dit is Latijn en betekent: "Door moeilijkheden komen wij tot vriendschap".

Opnieuw komt er een nieuwe eigenaar: de heer Van Veenendaal, die het huis beschikbaar stelt voor Antillianen en politieke vluchtelingen uit Chili en ArgentiniŽ. Vervolgens koopt de woningbouwvereniging 'De Gecombineerde' het huis in 1985. Deze bouwvereniging bouwt het huis om in 17 appartementen, die dan verhuurd worden.
Vier jaar later komt hier al weer een einde aan, als het huis gekocht wordt door de Regionale Omroep Radio Utrecht, die vanuit het huis nu zijn uitzendingen verzorgt.

In 2004 wordt het pand gekocht door Habion vastgoed holding B.V uit De Bilt. Habion is specialist in seniorenhuisvesting. De organisatie is eigenaar en beheerder van diverse aangepaste woonvormen voor ouderen in circa 80 plaatsen in Nederland. In ruim 9 maanden is het landhuis in oude luister hersteld en aangepast aan de nieuwe doelgroep en bestaat nu uit 15 luxe appartementen. Daarbij is de oorspronkelijke indeling van het monument bewaard gebleven, elk appartement heeft dan ook zijn eigen vorm en sfeer. De bewoners beschikken over een royale woonslaapkamer met kitchenette en badruimte. Enkele appartementen zijn geschikt voor 2 personen. Verder zijn er diverse ontmoetingsruimten gerealiseerd, zoals de salon met serre die uitkijkt op de tuin met vijver en wandelpaden.
In augustus 2005 namen de eerste bewoners hun intrek en op 28 september 2005 vond de officiŽle opening plaats.
Bewoners 1855 echtpaar Pauw van Wieldrecht-Voombergh
- 1913 mevrouw Schimmelpenninck-Pauw van Wieldrecht
1936 - 1947 J.A. Gerritsen
1947 - 1976 Ver. van Chr. Hoger en Middelbaar Onderwijs
1976 - 1885 de heer Van Veenendaal
1985 - 1991 woningbouwvereniging 'De Gecombineerde'
1991 de Regionale Omroep Radio Utrecht
2004 Habion: particuliere woon- en zorgvoorzieningen
Huidige doeleinden Het huis is nu in gebruik als seniorenhuisvesting.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996
Persbericht van Habion op 29 september 2005
NMC Zeist, Regionaal Centrum voor natuur- en milieucommunicatie, Een wandeling over het landgoed Hoog Beek en Royen, 2002