Nuova

Ligging Deze buitenplaats staat in de gemeente Zeist, Utrechtseweg nr. 46.

Andere benaming Huize Fatima
Ontstaan Het huis werd in 1841 gebouwd.
Geschiedenis De bouw van Nuova vond plaats in 1841, nadat Jhr. Ernestus de Pesters langs de Utrechtseweg bij Zeist een stuk grond had gekocht, dat 1 bunder, 10 roeden en 60 ellen groot was. De jonkheer, die ritmeester bij de dragonders was, betaalde daarvoor f 4.782,- aan de toenmalige eigenaar, burgemeester F.N. van Bern te Zeist.
In 1843 liet Ernestus de Pesters naast Nuova een tweede villa bouwen, die de naam Oirschot kreeg. Om zijn onderkomens royaal in het groen van een landschapstuin te kunnen zetten, kocht hij er in 1849 nog 68 ellen bosgrond bij. Maar dan moest er wel een tuinarchitect van naam aangetrokken worden om er iets nog mooiers van te maken dan wat de buurman al had. Zo ging dat in die tijd ook al.

En dus gaf de zoon van Ernestus, Jhr. Charles Antoine, aan H. Copijn in 1880 de opdracht de buitenplaats maar weer eens een goede beurt te geven. Hij vond dat er een royale waterpartij bij moest komen.
Natuurlijk konden de twee woningen niet achterblijven bij de aangebrachte tuinverfraaiïngen. En daarom vonden er in 1907 en 1912 verbouwingen plaats, waarbij de veranda van Nuova -die we o.a. nog zo knus op een gravure van P.J. Lutgers uit 1869 zien- veranderde in een gepleisterde middenpartij, terwijl de eenvoudige ramen grote driedelige vensters werden. En toen men toch bezig was, moest aan beide zijden een aanbouw komen, werd het schilddak afgeplat en kwamen boven de daklijst zeer fraaie dakkapellen.

Ook kwam er in 1910 een koetshuis bij. Dit koetshuis heeft een fraaie, in chaletstijl uitgevoerde topgevel.
Toen de villa niet meer particulier bewoond werd, kreeg de buitenplaats in 1953 een andere naam. Villa Nuova werd Huize Fatima. Dat vond de congregatie van de Broeders van Liefde, die er een opleidingsinstituut voor fraters in vestigde, beter passen bij de nieuwe bestemming.

Maar vier jaar later werd het weer gewoon Nuova. Want toen werd het gebouw plus het buiten Oirschot opgekocht door het Centraal Instituut voor Voedingsonderzoek TNO. Oirschot maakte plaats voor het TNO-complex en Nuova werd in gebruik genomen als kantoor. Dat heeft geduurd tot oktober 1991. TNO had dit kantoor toen niet meer nodig en verkocht de villa aan Delta Lloyd in Amsterdam.
Deze maatschappij zag er wel wat in als geldbelegging en als verhuur-object. Maar dan moest het gebouw wel een goede en stijlvolle restauratie ondergaan. En zo gebeurde het, dat in begin 1992 vakkundige restaurateurs aan het werk gingen en er tot begin 1993 mee bezig waren. Het exterieur werd nauwkeurig in de originele staat opgeknapt en ook het interieur kreeg een royale beurt, waarbij o.a. de plafonds opnieuw klassiek stucwerk kregen. Ook het trappenhuis werd op een verantwoorde wijze verplaatst naar een doelmatiger plek. De hoofdingang werd op een goed aansluitende wijze aangebracht bij de rechter aanbouwvleugel. Eigentijds, maar toch passend bij het geheel.

Huurder van het prachtig gerestaureerde pand werd in april 1993 de holdingmaatschappij Wolters Schaberg.
'Maar we zijn er nog niet', zei de heer De Rooy van Zuyderwijn, medewerker van Delta Lloyd, die nauw bij dit project betrokken is, 'want ook het koetshuis krijgt nog een opknapbeurt. Dat staat er nu nog wat verwaarloosd bij.' Zou dat misschien een soort portierswoning worden? 'Nee hoor,' luidde het antwoord, 'ook dat wordt een kantoor.' Wel, dan zullen we maar hopen, dat ook de tuin rondom het huis t.z.t. weer wat fraaier zal worden gemaakt. Als sluitstuk van de restauratie. Maar dat die er ooit weer gaat uitzien als in de dagen van de familie De Pesters lijkt onmogelijk.
Sinds 2 juli 2006 heeft Villa Nuova nieuwe "bewoners" gekregen, namelijk de ABN AMRO Private Banking.
Bewoners - 1841 burgemeester F.N. van Bern van Zeist
1841 Jhr. Ernestus de Pesters
Jhr. Charles Antoine de Pesters
1953 - 1957 congregatie van de Broeders van Liefde
1957 - 1991 Centraal Instituut voor Voedingsonderzoek TNO
1991 Delta Lloyd in Amsterdam
1993 de holdingmaatschappij Wolters Schaberg (huurder)
2006 ABN AMRO Private Banking
Huidige doeleinden Het gebouw is in gebruik als kantoor.
Opengesteld Het huis is niet toegankelijk. Wel is er nog een klein wandelpark. Dit is op twee manieren bereikbaar, n.l. via een smal paadje tussen het koetshuis en het naastliggende terrein óf via de achter de TNO-gebouwen liggende woonwijk. Men kan deze bereiken door de Oirschotlaan in te slaan, een klein stukje Noordweg te volgen en dan rechtsaf de Kroostweg te nemen. Na een blokje huizen aan de rechterkant is dan een pad, dat naar het wandelparkje voert.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelen en buitenplaatsen op en om de Utrechtse heuvelrug, 1996