Stadskasteel Fresenburg

Ligging Dit Stadskasteel staat aan de Oudegracht nr. 113, vlakbij de Drieharingstraat, in de gemeente Utrecht.

Foto van het huis

Ontstaan Het huis werd gebouwd in de 13e eeuw.
Geschiedenis In de 13e eeuw werd door Lambrecht Frese opdracht gegeven dit huis te bouwen voor zijn familie. Lambrecht was een vermogend man, die tevens geldschieter was van zowel Floris V als van de bisschop. Deze familie was in een middeleeuwse strijd gewikkeld met de Lichtenbergers en door Lambrecht werd zijn rivaal Jacob van Lichtenberg gevangen gezet. Enkele jaren later keren de kansen en moet Lambrecht de stad in eeuwige ballingschap verlaten.

Het stadskasteel heeft een oppervlakte van 11 x 30 m en was van oorsprong voorzien van een weergang met kantelen langs de zijmuren, terwijl de voorgevel voorzien was van twee zijtorentjes.
De voorgevel is een trapgevel waarin zich twee gotische ramen in spitsboognissen bevinden. Bij de bouw hiervan werd gebruik gemaakt van verglaasde bakstenen in 2 verschillende kleuren (bruin/lichtrood en geel). Rond de ramen werd gebruik gemaakt van geelgroene en in het metselwerk van bruine stenen.
Het gebouw telt nu 3 verdiepingen en een kelder en wordt gedekt door een kap. De kelder wordt overdekt door een tongewelf. Halverwege het gebouw, aan de linkerkant, bevond zich een driekwart ronde traptoren, waarin zich de trap bevond.
In 1858 vond een verbouwing plaats, waarbij de voorgevel zijn huidige uiterlijk kreeg.
Bewoners 13e eeuw familie Frese
Huidige doeleinden Restanten van het huis zijn nu onderdeel van de voorgevel van het Stedelijk Museum.
Opengesteld Dit is mij niet bekend.
Foto's Foto van een deel van het huis Foto van het huis
Bronnen Tekst: Achter Utrechtse gevels, aflevering 4 (Stadskastelen), blz 99
Guus Kemme (Samensteller) Architectuur Gids voor Utrecht, 1990
ANWB, Eigen land met open ogen, Utrecht, 1966, blz. 32
J. Romijn, Hart van Nederland, een boek over de stad en de provincie Utrecht, A.W. Bruna & Zoons Uitgeversmij NV te Utrecht, 1950, blz. 426/7
Foto 1 en 2: uit eigen archief
Foto 3: Guus Kemme (Samensteller) Architectuur Gids voor Utrecht, 1990