Bloemenweerde

Ligging Dit kasteeltje stond in de voormalige Hoge Weerd op de rechteroever van de Kromme Rijn, schuin tegenover kasteel Hardenbroek, in Cothen, gemeente Wijk bij Duurstede.
Ontstaan Bloemenweerd wordt in elk geval voor 1394 genoemd.
Geschiedenis De geleerden Van Buchel en Booth schreven in de 17e eeuw bij de behandeling van het geslacht Van Bloemenweerde, dat ook eigenaar was van het kasteel Rhijnestein: "Bloemenweerde ... is nu maer een borchje met schijn van grachten aen de cromme rijn te Cothen omstr. een quartier beneden Reynesteyn.
Dit borgje of kasteeltje moet hebben gestaan in de Bloemenweerde, de waard ingesloten door een bocht van de Kromme Rijn en de Provincialeweg aan de noordwestzijde van het dorp Cothen.
Een zekere Friederich was van mening dat Rhijnestein in de middeleeuwen nog Bloemenwoerde of Bloemenweerde heeft geheten, maar hiervoor is geen bewijs te vinden.

In de acte van voor 1394 luidt de vermelding als volgt: "het goed [hofstede Culemborg] behorend bij het huis Bloemenweerd, zijnde 11 morgen hoogland, waar de hofstede aan ligt, met de Rijn, groot 30 morgrn te Rijnenburgs hofstede, met de tienden daarvan; de zwaandrift en de visserij van het middelzand tot Rijnenburgs hofstede".
Bewoners ca 1358 familie Van Weerdestein
familie Van Bloemenweerde
Huidige doeleinden Van het kasteeltje is niets meer terug te vinden.
Opengesteld n.v.t.
Foto's
Bronnen Tekst: Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, 1995
A. van Bemmel, De hofstede Rhijnenburg te Cothen, In: Het Kromme Rijngebied, 1998, blz. 33 - 34