Beukenstein

Ligging Deze buitenplaats stond aan de Hoofdstraat nr. 57 te Driebergen.

Andere benaming Petrusberg, Pietersberg
Ontstaan Het huis werd in de 19e gebouwd.
Geschiedenis In de periode 1818 tot 1828 werd de buitenplaats gesticht door Margaretha de Jongh, weduwe van Petrus Judocus van Oosthuyse. Als eerbetoon aan haar overleden man werd het nieuwe buiten naar hem genoemd. De buitenplaats was niet gebouwd voor eigen gebruik - zijzelf woonde op Sparrendaal - maar was opgezet als een soort belegging. De eerste bewoner was jonkheer D. Hooft.
Het huis lag op een verhoging en was één bouwlaag hoog en had een gebroken kap. In de voorgevel waren zes fenétres-a-terre met rondboogsluiting aangebracht. Voor deze empirevensters was een verande geplaatst. Bij het huis hoorde een bescheiden park.

Na het overlijden van Margaretha van Oosthuyse-de Jongh kwam de buitenplaats in het bezit van haar schoonzoon Jacobus Joseph van Rijckevorsel die inmiddels weduwnaar was. In het begin van de jaren negentig van de 19e eeuw werd de buitenplaats eigendom van Jacobus Rudolphus Hendrik Neervoort van de Poll. Hij liet in 1893 het oude huis afbreken en bouwde een grote villa in eclectische stijl op die plaats. Ook liet hij de bijgebouwen vernieuwen. Door grondaankopen werd het goed aanzienlijk vergroot. In het gedeelte van het park ter hoogte van de Sparrenlaan is in 1894 in opdracht van Jacob een pand gebouwd in een op een Japanse pagode geďnspireerde bouwstijl.
Het perceel grond waarop dit pand (Sparrenlaan 12a) is gesticht, werd ingericht als tuin. Vermoedelijk is dit al de Japanse tuin waarvan nog veel beplanting aanwezig is. De bruggetjes, poorten en lantaarns in Japanse stijl zijn verdwenen, maar er zijn plannen om de tuin in oude staat terug te brengen. Door nieuwe grondaankopen in het begin van de 20e eeuw werd het gebied van de buitenplaats verder vergroot. In 1910 werd tuinarchitect L.A. Springer gevraagd om het gehele park tot een eenheid te smeden. In het totaalplan werd de oude en nieuwe onderdelen van het park met elkaar geďntergreerd.
Begin jaren zeventig werd de herenhuis van de buitenplaats afgebroken.
Bewoners 1818 - Margaretha de Jongh (eigenaresse)
jnkhr D. Hooft (huurder)
Jacobus Joseph van Rijckevorsel
Jacobus Rudolphus Hendrik Neervoort van de Poll
Huidige doeleinden Op de plaats van deze buitenplaats staat nu een bejaardentehuis.
Opengesteld Het bejaardentehuis is uiteraard niet vrij toegankelijk.
Foto's
Bronnen Tekst: Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en architectuur